Ambus har fått nytt hjem

For bilder se facebook siden vår

Dagen er kommet for å ta farvel med Ambus. Ambus som vi har hatt som en god venn på reisen vår i 26 dager. Ambus som startet sin karriere som ambulanse i Norge i 2006 skal nå tjenestegjøre i Muminobod, Tadsjikistan i mange år fremover.

I går ble Ambus hedret sammen med sine to medhjelpere for å ha nådd målet i Dushanbe etter 630 timers reise gjennom 13 land og mer enn 10.000 kilometer fra Norge. GoHelp stod for dette arrangementet og sammen med et team fra Spania (www. thesilkyways2014.com) som kom til Dushanbe samme dag som oss kjørte vi sammen gjennom «finish line». Primært ønsker GoHelp at det leveres ambulanser til Tadsjikistan. Sekundært er det mulig å donere en vanlig bil som da vil bli solgt og pengene går til et av foreningens helseprosjekter.

Turen til Muminobod tar ca 5 timer og ligger sør før Dushanbe ca 70 kilometer fra grensen til Afghanistan. Regionen har et sykehus som betjener 85.000 innbyggere. Sykehuset har ca 180 sengeposter alt fra fødestue, barneavdeling, hjerteavdeling, kirurgi til rehabilitering. Innredningen er mildt sagt enkel og de har svært få elektroniske hjelpemidler tilgjengelig. Operasjonsstuen består av en operasjonsseng, lamper og kirurgisk «verktøy». Hjelpemidler til å overvåke pasienten finnes ikke.

Sykehuset har to ambulanser tilgjengelig – begge av gammel god sovjetisk årgang og standard. Den ene er ødelagt og dermed ute av drift. Det betyr at sykehuset har en ambulanse av svært dårlig kvalitet tilgjengelig for å betjene en region med 85.000 innbyggere. I tillegg skal ambulansen benyttes til langtransport for pasienter som har behov for å reise til et annet bedre utstyrt sykehus blant annet til Dushanbe. I slike tilfeller er ambulansen borte i mer enn 10 timer og vil da ikke være tilgjengelig i regionen.

Her kommer Ambus inn i historien – pensjonert i Norge men får sin andre ungdom i Muminobod. Når vi ankom sykehuset hadde personalet stilt seg opp på hver sin side av innkjørselen frem til hovedinngangen. Forventningsfulle, med blomster i hånden, til sin nye ambulanse. Det var en gripende stund når Ambus med sine flotte blålys kjørte fremover mellom personalet til hovedinngangen hvor også ordføreren, regionens helseminister samt sykehusdirektør stod og ventet. Både Ambus og hans medhjelpere fikk blomster og til og med lokale hatter.

Interessen var svært stor når vi åpnet dørene og personalet for første gang fikk ta sin nye ambulanse i øyensyn. En så avansert utstyrt ambulanse hadde de ikke sett tidligere. Det endte med at vi måtte låse dørene mens vi ble vist rundt på sykehuset samt hadde en prat med sykehusledelsen og helseministeren inne på direktørens kontor. De var svært takknemlige for det bidraget vi kom med, de rettet en stor takk til alle støttespillere til prosjektet både dere som har bidratt som privatpersoner og som firmaer.

Så kom turen til Ambus. Vi viste frem alle finessene til Ambus og pakket ut alt utstyret vi hadde, til stor glede for sykehuspersonalet. For ordens skyld ble det utarbeidet en oversikt over alt vi hadde med – både i form av hva og antall. Blant annet hadde vi med 1.700 bandasjer.

Deretter var det lunsj et stykke fra sykehuset med ledelsen og ministeren hvor de flere ganger uttrykte hvor utrolig takknemlige de var for gaven fra prosjektet og prosjektets støttespillere.

Så var tiden inne til å ta farvel med Ambus, ta fra han det norske statsborgerskapet og gi han statsborgerskap i landlige og usedvanlig vakre omgivelser syd i Tadsjikistan.

Det føles utrolig godt å kunne avslutte et 2 år langt prosjekt på en så fin måte og endelig kunne komme i mål. Vi har med egne øyne sett at Ambus vil få en veldig viktig og betydningsfull rolle i denne regionen i lang tid fremover. Vi er både stolte og takknemlige for at vi har fått denne anledningen til å bidra til å redde liv i et av verdens fattigste land. Derfor vil vi også takke hver og en av dere som har fulgt oss på reisen, oppmuntret oss med likes, og alle som har støttet oss med penger, utstyr eller på annen måte. Vi mangler fremdeles noe på å komme i mål rent økonomisk, så derfor ville vi sette stor pris på et siste bidrag, særlig fra deg som ennå ikke har gjort det.

Send kodeord AMBU100, AMBU200 eller AMBU300 til 2160. Da gir du henholdsvis kroner 100, 200 eller 300.

Takk for oss, vi snakkes, WE ARE COMING HOME!!!

Om oddruud

I have a Master of Management and Executive MBA. Main work is related to strategy, management, offshoring, entreprenurship and innovation. Other main interests are family, photography, IT, gadgets, mountain biking and the Harley-Davidson community
Dette innlegget ble publisert i Ikke kategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s